Er was veel geheimzinnigheid rondom de DOWNTON ABBEY-film. Dat er een film zou komen was te verwachten, gezien het enorme succes van de zes seizoenen op tv, de 69 Emmy Award nominaties – waarvan 15 verzilverd – en de drie Golden Globe Awards.

Het was nog een hele toer om de originele cast herenigd te krijgen op Highclere Castle in Berkshire, maar het is gelukt. 

Het verhaal: Downton maakt zich op voor een koninklijk bezoek van King George V en Queen Mary in 1927. Opwinding gaat echter gepaard met lichte paniek. Want is er genoeg tijd om alles wat er bij zo’n bezoek komt kijken in orde te krijgen? Gelukkig is hoofdbutler Carson bereid om terug te keren naar het landgoed.

Het is een slimme zet van de bedenker van de serie – Oscarwinnaar Julian Fellowes – om een waargebeurd feit (de komst van het koninklijk paar) te verweven met de levens van de Crawleys en hun bedienden. Want wie zou daar nu niet graag bij zijn? 

Herkomst: Groot-Brittannië
Regie: Michael Engler
Met Michelle Dockery, Maggie Smith, Robert James-Colliler, Elizabeth McGovern, Joanne Froggatt, Hugh Bonneville, Tuppence Middleton, Imelda Staunton, Geraldine James, Simon Jones, David Haig
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur: 122 minuten

VPRO Cinema (★★★) 'Een feest van herkenning voor trouwe fans'
Volkskrant (★★★) 'Biedt vooral escapisme'
NRC (★★★) 'Goed te doen als je er niet meer in wilt zien dan de bedoeling is'
BBC (★★★) 'Vermakelijk, maar wel met een absurd plot'