Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen.

Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. Jan ontsnapt aan deze overdosis zorgzaamheid als hij in een verzorgingstehuis belandt. Tussen zijn demente medebewoners lijkt Jan zijn eigen stem terug te vinden, en dankzij een bevriende arts gaat hij als een vrij man door de achterdeur weer naar buiten. Maar hoe lang kan hij zijn vrouw ontvluchten? ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ is vrijwel volledig Twents gesproken en daarom ook ondertiteld. In de film rijst de vraag hoeveel liefde eigenlijk te veel is en hoeveel vrijheid jij en je partner willen én nodig hebben. Herman Finkers die in deze film als een van de hoofdrolspelers zijn bioscoopdebuut maakt, schreef ook het scenario voor deze tragikomische film.

Theo Hakkert (★★★★) Niet zo maar een film, gelaagd, spiegelend verhaal. Fijne balans van ernst en humor. Heerlijk oud Twents
Troskompas (★★★★) ‘Een heerlijke film met een lach en een traan’
Trouw (★★★★) ‘Finkers maakt een charmante entree in de filmwereld’
Nederlands Dagblad (★★★★) ‘Droogkomisch en heerlijk verfrissend’

Herkomst: Nederland
Regie: Johan Nijenhuis
Met o.a. Herman Finkers, Johanna ter Steege
Twents gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur: 103 minuten