Is de (Hatha) Yoga een Nederlandse uitvinding? Je zou het bijna wel denken, want de Yoga is al wel zo'n veertig jaar gangbaar hier in Nederland.

Bij nader inzien dus geen Nederlandse uitvinding, maar wel behoorlijk vernederlandst. Wat betreft de beoefening is de Yoga universeel. Ze is geschikt voor jong en oud, rijk en arm, Spaans of Japans, Fries of Limburgs, van Inuit (v/h Eskimo) tot Aboriginal, van Polderbewoner tot Sherpa.

Heeft u last van uw rug of gewrichten?...Yoga helpt. Heeft u last van slapeloosheid?...Yoga helpt.
Voelt u zich uitgeblust....Yoga helpt. Heeft u last van zelfmedelijden...Yoga helpt...niet. Zoals bekend
komt de Yoga uit India en is van oorsprong een onderdeel van het Hindoeïsme. Uit archeologische
vondsten in Harappa in de Indusvallei, concludeert men, dat de Yoga daar vijfduizend jaar geleden
al bekend geweest moet zijn. Iedereen kan Yoga doen, ongeacht zijn of haar culturele of levensbeschouwelijke achtergrond.

Een les, hoe en voor wie.

Deze cursus is bedoeld voor ouderen. De les duurt precies een uur. Het tempo is niet hoog, maar de intensiteit wel. Jongeren kunnen overigens heel goed meedoen. In een prettige en vooral aandachtige, maar ongedwongen sfeer doen we eerst wat rekoefeningen en draaibewegingen om los te komen. Daarna liggen we meestal even, om de juiste adem en aandacht weer terug te vinden. Wat volgt is het belangrijkste middendeel met de ingewikkelder oefeningen en houdingen, waarbij  de adem centraal staat. Verder is  van groot belang de niet-competitieve sfeer –prestaties zijn volstrekt onbelangrijk, een ieder is in groepsverband met zichzelf bezig in zijn of haar eigen tempo en binnen de mogelijkheden van DAT moment.  Altijd sluiten we de les af met een diepe ontspanning van zo´n tien minuten, soms met passende muziek op de achtergrond.

Na afloop, soms wat later voelt u zich prettig ontspannen, fit en vooral helder. Uw spieren worden tijdens de les beter doorbloed, de gewrichten worden stilaan sterker, uw ademhaling verdiept zich met als gevolg een betere zuurstofhuishouding, waardoor uw hele lichaam langzamerhand beter functioneert. Houdt u van fietsen, dan kan u dit alles vrij snel merken, want er is niemand meer, die u nog kan bijhouden. Zo erg wordt het natuurlijk niet, maar toch….

Ontspanning betekent meer evenwicht tussen lichaam en geest. Uw gedachten komen tot rust en de extra denk-energie kunt u voor nobeler doelen inzetten, zoals het reeds genoemde fietsen. Wie ontspannen wordt, heeft een helderder kijk op de werkelijkheid. U hebt meer plezier in wat u doet en vooral veel meer aandacht daarvoor. Dat heet ook wel concentratie, een van de sleutelwoorden van de Hatha-Yoga. U heeft meer energie, meer optimisme, een beter oordeelsvermogen, meer wilskracht.

Dan nog even dit…

Wanneer u nieuw bent in de groep, doet u de eerste keer gratis mee. Daarna betaalt u 60 euro per tien lessen en uiteraard kunt u op ieder moment stoppen. Teruggave van cursusgeld bij voortijdige afmelding is, uitzonderingen daargelaten, niet mogelijk. Uw docent is Diederik de Bruin en heeft ruim 35 jaar ervaring als yogadocent. Er zijn diverse soorten yoga, maar de hatha-yoga is de meest algemene en ook de meest toegankelijke.

De les wordt gegeven op dinsdag, van 9.30 tot 10.30 uur, met koffie na, in de spel zaal van het Kulturhus in Denekamp.
Lessen in de schoolvakanties vallen uit. In het geheel zijn er 30 lessen, in 3 blokken van tien.

Er zijn wel matjes, maar neemt u toch een deken of slaapzak mee, makkelijke kleding en een extra trui en sokken. Een lege maag en een goed humeur zijn ook welkom.  Eventuele verdere dingen komen in de les wel ter sprake.