Kulturhus Denekamp

Agenda

Hatha yoga

Dinsdag, 04 oktober 2022 van 09:30 tot 10:30 uur

Heeft u last van uw rug of gewrichten?...Yoga helpt. Heeft u last van slapeloosheid?...Yoga helpt.
Voelt u zich uitgeblust....Yoga helpt. Heeft u last van zelfmedelijden...Yoga helpt...niet. Zoals bekend
komt de Yoga uit India en is van oorsprong een onderdeel van het Hindoeïsme. Uit archeologische
vondsten in Harappa in de Indusvallei, concludeert men, dat de Yoga daar vijfduizend jaar geleden
al bekend geweest moet zijn. Iedereen kan Yoga doen, ongeacht zijn of haar culturele of levensbeschouwelijke achtergrond.


Een les, hoe en voor wie.

Deze cursus is bedoeld voor ouderen. De les duurt precies een uur. Het tempo is niet hoog, maar de intensiteit wel. Jongeren kunnen overigens heel goed meedoen. In een prettige en vooral aandachtige, maar ongedwongen sfeer doen we eerst wat rekoefeningen en draaibewegingen om los te komen. Daarna liggen we meestal even, om de juiste adem en aandacht weer terug te vinden. Wat volgt is het belangrijkste middendeel met de ingewikkelder oefeningen en houdingen, waarbij de adem centraal staat. Verder is van groot belang de niet-competitieve sfeer –prestaties zijn volstrekt onbelangrijk, een ieder is in groepsverband met zichzelf bezig in zijn of haar eigen tempo en binnen de mogelijkheden van DAT moment. Altijd sluiten we de les af met een diepe ontspanning van zo´n tien minuten, soms met passende muziek op de achtergrond.

Na afloop, soms wat later voelt u zich prettig ontspannen, fit en vooral helder. Uw spieren worden tijdens de les beter doorbloed, de gewrichten worden stilaan sterker, uw ademhaling verdiept zich met als gevolg een betere zuurstofhuishouding, waardoor uw hele lichaam langzamerhand beter functioneert. Houdt u van fietsen, dan kan u dit alles vrij snel merken, want er is niemand meer, die u nog kan bijhouden. Zo erg wordt het natuurlijk niet, maar toch….

Locatie: K7